Mobiliteit zorgt voor zelfstandigheid van het uitvoeren van dagelijkse activiteiten op het gebied van beweging. Van de ouderen is 36% van de mensen in de eerste plaats onderhevig aan een handicap waardoor dit kan veranderen. Een op de vijf ouderen heeft moeite met het niet kunnen lopen of met een maximum van 200 meter. Ongeveer 8% van de ouderen heeft moeite met trappen lopen en 13% met het vervoer of openbaar vervoer. Alle genoemde mobiliteitsbeperkingen komen veel vaker voor bij ouderen. Heeft u behoefte om nog uw beweeglijkheid op peil te houden? Wilt u zich kunnen verplaatsen achter de winkelwagen of op visite kunnen bij familie of kennissen van de kaartclub?
Mobiliteit: betekenis en uitleg
Wat is mobiliteit? Mobiliteit betekenis is de verplaatsing van een persoon in zijn of haar omgeving middels bewegen of en vervoersmiddel. Deze vaardigheden stellen u in staat om zelfstandig uw dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Als mobiliteit voorbeelden: boodschappen doen, in de keuken een maaltijd bereiden of op visite bij familie aan de andere kant van het land.
In de loop der jaren is de mobiliteit verminderd. Ongeveer 26 procent van de volwassenen is niet in staat om iets te dragen of te staan als ze 65 jaar of ouder zijn. Dit houdt in dat een persoon voor vele dagelijkse taken aanvullende diensten nodig heeft, zoals vervoersmiddelen of hulpmiddelen.
Wat zijn mobiliteitsbeperkingen en hoe ontstaan ze?
Mobiliteitsbeperkingen betekenen moeilijkheden met de beweeglijkheid of het verplaatsen middels verkeer en vervoer. Ouderen mensen zijn vaak niet in staat om met iets als tassen te dragen of veilig langere afstanden te lopen. Problemen met wandelen en de onmogelijkheid om naar buiten te lopen worden vaak beschouwd als mobiliteitsbeperkingen, mobiliteit gehandicapten. Het probleem van het vervoer buitenshuis is zeer verschillend en kan leiden tot beperkingen in het verkeer. Veel mobiliteitsproblemen worden veroorzaakt door symptomen van aandoeningen van het bewegingsapparaat of ziekte.
Mobiliteitsbeperkingen kunnen ook invloed hebben op sociale interacties, wat eenzaamheid kan veroorzaken. Dit is een onderwerp wat erg actueel is, er zijn regelingen met vrijwilligers mogelijk om meer onder de mensen te blijven.
Meer vrouwen dan mannen
Vrouwen hebben minder mobiliteit en comfort. Dit verschil kan gedeeltelijk worden verklaard omdat vrouwen meer spier- en skeletproblemen hebben. Een andere verklaring waarom mannen anders zijn dan vrouwen is dat mannen veel meer bewegen dan alleenstaande oudere vrouwen. In het algemeen hebben ouderen die niet alleen wonen minder mobiliteitsbeperkingen dan zij die met minder mensen wonen.
Wat zijn hulpmiddelen bij mobiliteit?
Een hulpmiddel wat veel gekozen wordt door ouderen zijn rollators, looprek, krukken en wandelstokken. Deze hulpmiddelen mobiliteit bij ouderen geven alweer meer beweeglijkheid terug, met name over korte afstanden wordt het gebruikt, in huis in slaapkamer, badkamer, keuken, woonkamer op de trap etc. Om ook meer gemak te ervaren over de langere afstanden kan er gedacht worden aan een loopfiets, scootmobiel, driewielfiets, duo fiets of rolstoel. Bij mobiliteitsbeperkingen kunt u ook denken aan het on vermogen om op te kunnen staan uit de stoel of draaien in bed. Hierbij kunt u denken aan hulpmiddelen bij mobiliteit als een bedbeugel, glijzeil, hoog laag bed, sta op stoel, wandbeugel of pakpaal. Indien u dermate beperkt wordt, met als gevolg dat u niet meer buiten kan komen is wellicht een stoelfiets een oplossing.
Fietsen
Het fietsen op een tweewielfiets lukt niet meer, wellicht door evenwichtsproblemen, de mobiliteit fiets is afgenomen. Indien dit het geval is dan is een driewielfiets wellicht een goede oplossing voor u. De driewielfiets zorg voor stabiliteit en u kunt veilig op en afstappen zonder dat de fiets om kan vallen. In dit artikel leest u over de verschillende driewielfietsen.
Duofiets zijn fietsen voor twee die naast elkaar zitten. Ideaal voor gedeelde fietstochten voor mensen met minder rijvaardigheid. Deze speciale fiets kan worden aangeschaft en gehuurd. De meeste verpleeghuizen gebruiken zulke fietsen. Informatie over de duofiets is te vinden in deze blog.
Een stoelfiets is van onderwerp als u niet meer op een fiets kan stappen, maar ook het buitenshuis verplaatsen moeizamer gaat. Het is een groot goed als u met een stoelfiets of mobiliteitstrainer nog beweging in uw leven kan toepassen. Lees hier meer over stoelfietsen. Hetzelfde geldt voor een hometrainer voor ouderen.
Lopen
Heeft u baat bij stabiliteit, maar ook een middel welke u kunt gebruiken om makkelijker op te staan. Een looprek is dan wellicht geschikt voor u. Dit wordt vaak geadviseerd als u een transfer met hoge drempel moet overbruggen, vaak te zien in de badkamer. In deze blog kunt u meer informatie vinden over de diverse looprekken.
Rollator, er zijn ongelooflijk veel soorten en maten. Bent u opzoek naar een boodschappenrollator of juist een model welke bij u binnen past, ook een lichtgewicht rollator of opvouwbare rollator kan een optie zijn. In deze review vergelijk ik diverse rollators met elkaar, lees meer. Andere opties zijn Parkinsonrollator, rollator rolstoel, elleboogrollator, driewielrollator en eenhandige rollator.
Wilt u op de hoogte blijven van de producten op de markt, maar laat uw energie het niet toe lopend. Een loopfiets volwassenen maakt dat het ‘struinen’ over de markt geen probleem meer is. Er zijn verschillende opties, hier kunt u vinden welke geschikt is voor u.
Is door operatie de mobiliteit heup of mobiliteit knie verminderd? Heeft u wat extra steun nodig bij het lopen. Met krukken kunt u uw mobiliteit vergroten. Het wordt onder andere gebruikt voor revalidatie doeleinden. In deze blog leest u meer over de verschillende soorten krukken. Denk eventueel ook aan een wandelstok of vierpoot als oplossing.
Al deze hulpmiddelen zorgen voor gemak, maar kunnen ook een bron van irritatie zijn als er drempels aanwezig zijn buiten of in uw woning. Een drempelhulp neemt deze ongemakken weg. Lees hier meer over drempelhulpen.
Liggen
Ontvangt u zorg op bed of ervaart u dat een plat matras niet voldoende ondersteuning meer geeft in verband met bijvoorbeeld de mobiliteit cervicale wervelkolom? Dan kunt u geholpen zijn met een hoog laag bed of seniorenbed. Het in en uit bed stappen wordt gemakkelijker, maar ook de lighouding in bed zal meer verlichting geven. Om de beste keuze te maken, lees deze blog. Voor extra comfort bij het liggen kunt u ook aan een ergonomisch kussen, medisch kussen of orthopedisch kussen denken.
Voor preventie van decubitus zijn er ook positioneringskussens.
Rijden
Er zijn veel producten als het gaat om een scootmobiel. Het geeft u de gelegenheid om nog zelfstandig boodschappen te kunnen doen en hoeft u hiervoor geen beroep meer te doen op mensen uit uw omgeving. In deze blog schrijf ik meer over de kwaliteiten van dit hulpmiddel.
Transfers
Een pakpaal is een typische oplossing wat op veel plekken in en om de woning ingezet kan worden. Opstaan van het toilet, uit de stoel of het bed, maar ook het nemen van hoge drempels bij achterdeuren of naar het balkon. Zonder te boren heeft u een stabiele oplossing om veilig transfers te kunnen maken. In deze blog kunt u meer over pakpalen lezen. Een papegaai bed is ook een goed alternatief.
Een bedbeugel is bij uitstap een prettige uitkomst als u beperkingen ervaart bij het in en uit bed stappen of draaien in bed. Door een bedbeugel bent u weer in de gelegenheid een comfortabele houding aan te nemen en met meer gemak uit bed te komen. Voor de verschillende opties, lees verder.
Als u moeite ervaart met het verplaatsen in bed of wellicht krijgt u hulp van een thuiszorg organisatie, dan kan een glijzeil een prettige oplossing zijn. Een goede mobiliteit zorg en welzijn. Heeft u overal gezocht, maar nog geen geschikt glijzeil gevonden, lees dan deze blog. Ook het in of uit bed stappen kan moeizaam gaan door een onjuiste hoogte van het bed. Met bedverhogers kunt u uw bed aanpassen aan de gewenste hoogte.
Het kan zijn dat u opzoek bent naar een handgreep in de douche om veilig en met beleid te kunnen douchen. In dit artikel leest u meer over de mogelijkheden op het gebied van wandbeugels.
Zitten
De stoel of bank waar u nu op zit is te laag, u kunt niet meer goed opstaan. Het kost veel moeite en geeft regelmatig uw omgeving de opdracht om u te helpen. Een sta op stoel stelt u in de gelegenheid om de zelfredzaamheid weer terug te vinden en uw geliefden niet te belasten met dit verzoek. Mocht u meer willen weten, lees dan verder.
Als buiten voor u onderwerp van aandacht is, maar lopend is dit geen mogelijkheid meer. Dan kan een rolstoel een geschikt middel zijn voor u. In dit artikel leest u meer over transport rolstoelen.
Als in huis lopen niet goed mogelijk is en u wel graag activiteiten in de keuken uitvoert. Dan kan een trippelstoel een goede uitkomst zijn. In dit artikel leest u meer over trippelstoelen.
Andere hulpmiddelen bij bedlegerigheid
Als uw mobiliteit dermate verslechterd is en een groot gedeelte van de dag op bed ligt. Mogelijk ook afhankelijk bent van verzorgend personeel. Dan kunnen de volgende hulpmiddelen bij u van toepassing zijn. Deze producten zijn gericht ter preventie van decubitus en verhogen van comfort. Denk hierbij aan producten als hielbeschermers bij decubitus, dekenboog en traagschuim matras. Soms zijn er vergoedingen via de zorgverzekering mogelijk.
Zorghulpmiddelen bij..
Wilt u meer handige zorghulpmiddelen in huis halen om uw mobiliteit te verbeteren of te behouden? Bij beperkingen in de mobiliteit kunt u aan meerdere vormen denken. Op het gebied loophulpmiddelen als een rollator zijn passende adviezen te geven.
Ook op het gebied van Zelfzorg en Veiligheid zijn veel oplossingen te bedenken.
Lees ook de Medipoint review voor nog meer handige zorghulpmiddelen die deze thuiszorgwinkel aanbiedt.
Welke moeilijkheden u ook in het dagelijkse leven ervaart voor alles is een oplossing. Mocht u niet zeker weten wat geschikt is in uw situatie? Denk dan aan het inschakelen van professionele hulp en advies. Een ergotherapeut is geschoold in het vergroten van de zelfstandigheid en heeft kennis van de verschillende hulpmiddelen welke bestaan. U kunt dan advies op maat ontvangen en zelfs oefenen in uw eigen situatie. Wellicht komt u zelfs in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekering of WMO?
Soms kan het voelen alsof u door de bomen het bos niet meer ziet. Zorghulpmiddeleninfo.nl houdt hier rekening mee en geeft u advies per diagnose groep welke zorghulpmiddelen vaak in de praktijk ingezet worden. De diagnose groepen: post covid, beroerte, parkinson, ms, kanker, zwangerschap, dementie, artrose, reuma, burnout, COPD/longproblemen, decubitus, diabetes, hart en vaatziekten, gehoorproblemen, slechtziend of blindheid, heup/knie operatie, osteoporose, pijn en schouderoperatie. Wellicht bent u geholpen bij het lezen van de blog met uitgebreide informatie die vergelijkbaar is met uw situatie.
Meest gestelde vragen over mobiliteit
Heeft u nog vragen over mobiliteit of weet u niet goed wat normale mobiliteit is of hoe u uw mobiliteit kunt verbeteren? Lees dan verder. Dit zijn de meest gestelde vragen over mobiliteit.
Betekenis mobiliteit is de verplaatsing van een persoon in zijn of haar omgeving middels bewegen of en vervoersmiddel. Deze vaardigheden stellen u in staat om zelfstandig uw dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Als voorbeeld: boodschappen doen, in de keuken een maaltijd bereiden of op visite bij familie aan de andere kant van het land.
Veel bewegen, mobiliteit oefeningen en mobiliteitstraining, is van belang, het liefst 30 minuten per dag. Dit kan ook over meerdere kleine momenten op een dag gedaan worden. Om het bewegen gemakkelijker te maken is een mobiliteitshulpmiddel mogelijk handig. Dit kan ook de mobiliteit verbeteren ouderen.[1]
Er is vaak sprake van een verminderde mobiliteit ouderen. Om de zelfredzaamheid op de levensgebieden hoog te houden is het van belang dat men mobiel blijft en mobiliteit vergroten. Spieren kunnen gemakkelijk in omvang afnemen als u niet voldoende in beweging blijft, wat weer als effect heeft dat de mobiliteit afneemt.