Het begrip veiligheid is erg breed, maar als je het betrekt op senioren en veiligheid thuis dan kan het al meer gespecificeerd worden. Het onderwerp valgevaar zal u vast niet onbekend staan en dit heeft grote invloed om de veiligheid in en om het huis voor ouderen. Veiligheid NL schrijft dat minstens 34% minimaal 1x valt en elke 5 minuten belandt er een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp. Er is uiteraard veel hulp beschikbaar, maar een val voorkomen is natuurlijk veel belangrijker voor veiligheid waarborgen. Naast de mobiliteitsvermindering is er ook een kans dat naarmate de leeftijd vordert u ook rekening moet houden met cognitieve achteruitgang. Denk hierbij aan dementie. Heeft u behoefte aan informatie om te weten hoe u uw badkamer optimaal kan aanpassen? Of gaat uw ouder cognitief achteruit en wilt u werken aan meer toezicht en zorg? Over uw thema kunt u veel vinden en lezen. Anouk, ergotherapeut, heeft diverse onderzoeken naar veiligheidshulpmiddelen gedaan en hiervan een review gemaakt.
Wat is veiligheid?
Wat is veiligheid? Veiligheid betekenis. Het niet aanwezig zijn van oplossingen voor gevaarlijke situaties en het niet van toepassing zijn van maatregelen voor dat gevaar. Op het gebied van veiligheid zorg kan hier gedacht worden aan de afwezigheid van aanpassingen waardoor een val niet kan worden voorkomen. Of de mate dat apparaten aan of afgesloten zijn waardoor schade kan ontstaan aan de woning. Oftewel veilig wonen of veiligheid in huis. Er zijn tal van onderwerpen welke besproken kunnen worden omtrent veiliggevoel.
Veiligheid bij ouderen met valrisico
Er zijn veel voorbeelden van ouderen die zijn gevallen. Er zijn tal van thema’s die hierbij van invloed kunnen zijn. De risico’s kunnen zitten op het gebied van mobiliteitsbeperkingen, voeding, medicatie, schoeisel, omgeving factoren, visus en meer. Wat de situatie ook is, valpreventie is belangrijk. De organisatie van uw woning met handgrepen, goede verlichting, een geschikt loophulpmiddel, verwijderen van drempels of losse onderdelen bepalen of er een ongeluk plaats vindt en zal u zich veilig voelen.
Veiligheid bij dementie is zeer belangrijk
Veiligheid wordt steeds belangrijker in alle stadia van de ziekte van Alzheimer. Het is moeilijk en gevaarlijk voor mensen met dementie die niet zelfstandig kunnen wonen. Het probleem is niet alleen huisbescherming, er is behoefte aan meer aandacht en dit zou moeten komen. In terugkerende situaties kan dementie een persoon kwetsbaar maken, zelfs buiten het huis. Als de persoon verloren is of buiten een botsing heeft, zegt dit iets over de verkeersveiligheid. Met een GPS tracker is iemand zo gevonden.
Hulpmiddelen: veiligheid ouderen thuis
In het vroege stadium van dementie kunnen er nog nieuwe vaardigheden aangeleerd worden, zoals omgaan met hulpmiddelen. Er zijn hulpmiddelen die verband hebben met veiligwonen, maar ook hulpmiddelen die gericht zijn op ondersteuning van vaardigheden als organisatie, planning en overzicht. Er zijn hulpmiddelen welke u inzicht geven over de situatie van de ouderen met dementie en u ervoor kan zorgen dat zij u kunnen bereiken.
Woningaanpassingen
Bij woningaanpassingen ten behoeve van valpreventie kunt u denken aan het doorgankelijk houden van de woning, maar ook inzetten van praktisch hulpmiddelen voor meer steun met wandbeugels, antislip mat, douchestoel/kruk of drempelhulpen.
Dementieklok
Merkt u dat u niet goed meer weet welke dag het is, daardoor afspraken vergeet. En heeft u behoefte aan meer hulp van uw omgeving. Een dementieklok kan dan een prettige uitkomst zijn. Afspraken kunnen in de agenda gezet worden, de dag en datum wordt duidelijk aangegeven. In deze blog leest u meer over dementieklokken.
Seniorentelefoon
Een telefoon we kunnen niet meer zonder, maar de technologie gaat erg vlug en is niet altijd even makkelijk bij te benen. Op een gegeven moment is het prettig als u een overzichtelijk model telefoon hebt, soms zelfs met een SOS knop mogelijkheid. In dit artikel leest u meer over de mogelijkheden op het gebied van seniorentelefoons.
Bewegingssensor
Goede verlichting speelt een grote rol bij het voorkomen van een val. Toch wilt u met name ‘s nachts niet dat de lamp de hele tijd brand. Met bewegingssensoren heeft u een goede oplossing gevonden. In dit artikel beschrijf ik diverse bewegingssensoren voor meerdere doeleinden, lees nu verder.
Alarmering
Ervaart u angst voor vallen en vindt u het een prettig idee dat u vlug kan alarmeren als u bent komen te vallen of dat u bijvoorbeeld onwel wordt, dan kunt u met een alarmknop uw directe omgeving alarmeren. In dit artikel leest u hier meer over. Denk aan personenalarmering, ook wel alarmknop, SOS knop of Paniekknop.
Soms kan dergelijke alarmering ook als dwaaldetectie of GPS tracker gebruikt worden.
Sleutelkluis
Een sleutelkluis is een handig middel voor als u zelf niet gemakkelijk de deur open kan doen. Toch rust hier nog wat zorg op omtrent inbraken. Bent u opzoek naar een sleutelkluis politiekeurmerk? Hier kunt u meer lezen over sleutelkluis of sleutelkastje.
Heupairbag
Indien er al sprake is van vallen, dan kan het een veilig idee zijn om veel voorkomende breuken (heupletsel) te voorkomen met een heupairbag.
Slaaprobot
Als er sprake is van onrust voor het slapen of gedurende de nacht dan kan een slaaprobot wellicht een uitkomst zijn. Ook helpt een slaaprobot om een ontspannen ademritme te volgen. Hier leest u meer in de volgende blog over.
Elektrische gordijnen
Met elektrische gordijnen kunnen patronen ingesteld worden, maar met deze slimme gordijnen is er ook een mogelijkheid om als mantelzorger een oogje in het zeil te houden of alles goed gaat thuis.
Zorghulpmiddelen bij..
Er zijn talloze zorghulpmiddelen. Soms kan het voelen alsof u door de bomen het bos niet meer ziet. Zorghulpmiddeleninfo.nl houdt hier rekening mee en geeft u advies per diagnose groep welke zorghulpmiddelen vaak in de praktijk ingezet worden. De diagnose groepen: post covid, beroerte, parkinson, ms, kanker, zwangerschap, dementie, artrose, reuma, burnout, COPD/longproblemen, decubitus, diabetes, hart en vaatziekten, gehoorproblemen, slechtziend of blindheid, heup/knie operatie, osteoporose, pijn en schouderoperatie. Wellicht bent u geholpen bij het lezen van de blog met uitgebreide informatie die vergelijkbaar is met uw situatie.
Waar gebruik je zorghulpmiddelen?
Soms kunnen zorg hulpmiddelen op verschillende plekken ingezet worden, andere hulpmiddelen zijn specifiek geschikt in een bepaalde situatie. Zorghulpmiddeleninfo.nl beschrijft locaties in en om het huis met veel ingezette en geziene hulpmiddelen. Denk hierbij aan badkamer, slaapkamer, trap, woonkamer, keuken, toilet, buiten, hobbykamer, sporten. Als u toe bent aan een verbouwing of een nieuwe indeling, wellicht kunt u dan inspiratie uit deze artikelen halen.
Nog meer zorghulpmiddelen voor veiligheid
Heeft u behoefte aan meer handige zorghulpmiddelen om uw leven nog meer in te richten op de toekomst? Vindt u uw veiligheid ook zo belangrijk?
Er bestaan allerlei hulpmiddelen op het gebied van Domotica en Valpreventie.
Lees ook de Medipoint review voor nog meer handige zorghulpmiddelen die deze thuiszorgwinkel aanbiedt.
Welke moeilijkheden u ook in het dagelijkse leven ervaart voor alles is een oplossing. Mocht u niet zeker weten wat geschikt is in uw situatie? Denk dan aan het inschakelen van professionele hulp en advies. Een ergotherapeut is geschoold in het vergroten van de zelfstandigheid en heeft kennis van de verschillende hulpmiddelen welke bestaan. U kunt dan advies op maat ontvangen en zelfs oefenen in uw eigen situatie. Wellicht komt u zelfs in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekering of WMO?
Meest gestelde vragen over veiligheid
Heeft u nog vragen over veiligheid of weet u niet goed waarom veiligheid belangrijk is? Lees dan verder. Dit zijn de meest gestelde vragen over veiligheid.
Het niet aanwezig zijn van oplossingen voor gevaarlijke situaties en het niet van toepassing zijn van maatregelen voor dat gevaar. Op het gebied van veiligheid zorg kan hier gedacht worden aan de afwezigheid van aanpassingen waardoor een val niet kan worden voorkomen. Of de mate dat apparaten aan of afgesloten zijn waardoor schade kan ontstaan aan de woning. Oftewel veilig wonen of veiligheid in huis.
Een val volledig voorkomen is lastig. Wat met name belangrijk is om duidelijk te krijgen wat de oorzaken zijn van de val. Met name als het vallen zeer frequent voorkomt is het aan te raden om hier verder onderzoek naar te laten doen op bijvoorbeeld een valpoli of bespreek het met uw huisarts, fysiotherapeut of ergotherapeut. Als het duidelijk is waar het vallen vandaan komt kunnen er gericht interventies ingezet worden. [1]
Dit is natuurlijk afhankelijk van wat de specifieke situatie is. Tegenwoordig is er veel mogelijk omtrent inzet van zorg. Denk aan: huishoudelijke zorg, casemanager dementie, thuiszorg, vrijwilligers, maar ook paramedici omtrent advies veiligheid bij ouderen thuis. Indien iemand een gevaar wordt voor zichzelf of anderen, dan is het wellicht onverstandig om thuis te blijven wonen en een plek waar meer toezicht en begeleiding mogelijk is.
Om het huis veiliger te maken is het belangrijk om een inschatting te maken waar de probleemgebieden zitten. Dit is afhankelijk van het functioneringsniveau van de persoon of personen om wie het gaat. U kunt denken aan de woning drempelvrij maken, handgrepen in badkamer, toilet en bij trap, goede verlichting door de woning, mogelijkheid om te alarmeren, maar ook de woning doorgankelijk maken en daarbij denkend aan praktische handelingen als telefoon kunnen pakken, gordijnen open en dicht doen, spullen uit kastjes pakken etc.
Het blijkt dat ouderen ”fitter” blijven als ze in hun eigen omgeving blijven wonen. Het is bekend met vertrouwde spullen. De Rijksoverheid streeft naar Ouderen in hun vertrouwde omgeving oud te laten worden met Kwaliteit van leven. Met budgetten die beschikbaar zijn gesteld voor ondersteuning thuis is het ook mogelijk om langer veilig thuis in veiligheid en gezondheid te wonen.