Heeft u of iemand uit uw omgeving een beroerte of CVA doorgemaakt? Dit kan een enorme schok zijn en logische dat u dan op onderzoek gaat naar informatie over dit onderwerp. In dit artikel leest u meer over het ziektebeeld, wat de behandelprocedure is, wat er op langere termijn nog mogelijk is. Maar u leest ook ergotherapeutische adviezen en welke hulpmiddelen er vaak ingezet worden na het doormaken van een herseninfarct, hersenbloeding, beroerte of CVA.
Beste Hulpmiddelen CVA 2023; Mijn selectie
- Beste rollator: Topro Troja
- Beste douchestoel: Linido Handicare
- Beste polsbrace: Polsbrace
- Beste pakpaal: Pakpaal
- Beste scootmobiel: Galaxy Plus
- Beste sta op stoel: Fitform Vario
TIA, herseninfarct of hersenbloeding wat betekent dit?
Een kortdurende afsluiting van een bloedvat met neurologische uitval wordt een TIA genoemd. Het stolsel in de hersenen lost vanzelf op en de klachten verdwijnen dan ook weer vanzelf. Over het algemeen heeft het geen verdere gevolgen. Het bloedvat is vaak vernauwd ivm slagaderverkalking dit kan ontstaan door bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Deze vernauwing kan leiden tot een TIA of herseninfarct.
Een herseninfarct of CVA (cerebro vasculair accident) betekent dat een bloedvat afgesloten wordt door een stolsel en dit lost niet uit zichzelf op. Als gevolg hiervan krijgt een deel van de hersenen zuurstoftekort wat kan leiden tot uitvalsverschijnselen, vaak aan één zijde van het lichaam. Indien u een herseninfarct heeft doorgemaakt is het mogelijk dat u blijvende gevolgen ondervindt. Hoe erg dit is hangt af van de grootte van het infarct, de plek van de afsluiting en de snelheid van behandelen in het ziekenhuis.
Een hersenbloeding wordt vaak veroorzaakt door door het knappen van een bloedvat. Dit kan veroorzaakt worden door trauma of ongeluk van extern, maar ook door hoge bloeddruk waardoor de kleine bloedvaten beschadigen of een aneurysma (een uitstulping van het bloedvat) wat knapt. De ernst van de gevolgen na een bloeding zijn afhankelijk van de oorzaken, grootte, locatie en snelheid van behandelen in het ziekenhuis. Vaak zijn er wel blijvende problemen, dit kan fysiek (spierkracht) zijn, maar ook geheugenproblemen worden vaak gezien.
Een beroerte is een verzamelnaam voor deze drie vormen.[1] Risicofactoren voor het ontwikkelen van een beroerte is: suikerziekte, hoge bloed druk, roken, hart problemen, leeftijd en erfelijkheid.
Symptomen TIA, Herseninfarct of Hersenbloeding
De eerste symptomen waaraan patiënten herkennen dat er iets mis is, is gelinkt aan eenzijdige uitval van arm en/of been, afhangende mondhoek aan één zijde, slechte of geen spraak mogelijkheid. Andere symptomen die gezien worden zijn. Krachtsvermindering/verlamming, minder goed zien, verminderd evenwicht en stevige hoofdpijn of epileptische aanval.
De gevolgen in functioneren op langere termijn kunnen gericht zijn op fysieke, cognitieve, emotionele problemen.
Cognitieve restverschijnselen
- Taal begrip
- Geheugenverlies
- Apractisch handelen (volgorde van handelingen)
- Aandacht problematiek
- Problemen met ordenen, organiseren en plannen
- Ruimtelijk inzicht
Fysieke restverschijnselen
- Coördinatie problemen in arm en/of been (vaak éénzijdig)
- Problemen met praten (taal productie en aansturing spieren)
- Zicht problemen
- Verminderde spierkracht éénzijdig
- Vermoeidheid
Emotionele restverschijnselen
- Gedragsverandering
- Moeite met prikkels verwerken
- Depressief
- Minder initiatief
- Minder flexibel
Tijdsduur herstel
De tijd dat het brein nodig heeft om te herstellen is afhankelijk van de ernst van de gevolgen.
Hoe bevorder je herstel?
Behandeling
Vanuit de Spoedeisende Hulp wordt u doorgestuurd naar de Stroke Unit, een ziekenhuisopname. De opname in de acute fase duurt 24 tot 72 uur. Er worden diverse onderzoeken gedaan en wordt nauw in de gaten gehouden. Medische behandeling met medicatie en eventuele ingrepen worden uitgevoerd. Ook diverse therapeuten zullen u observeren en screenen. Dit zijn vaak de ergotherapeut, fysiotherapeut en logopedist.
Na deze periode kan het zijn dat u doorgestuurd wordt naar een revalidatiecentrum om verder te herstellen. De tijdsduur dat u nodig heeft om te revalideren is afhankelijk van de aard van de klachten. Tijdens de revalidatie krijgt u ondersteuning en training van een multidisciplinair team bestaande uit een revalidatiearts, verpleegkundigen, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog, maatschappelijk werkster, dietist, vaktherapeut. Het opnieuw aanleren van de vaardigheden wordt met u geoefend. Deze ondersteuning bieden de therapeuten op dagelijkse basis aan.
De therapie bestaat uit fysieke ondersteuning bij arm en handfunctie verbetering, loopfunctie, maar ook op cognitieve verbetering bij ergotherapeut en psycholoog. U krijgt handvatten om te leren omgaan met de restverschijnselen. Maar ook is de therapie bedoeld om verbetering in zelfstandig functioneren te laten plaatsvinden. Dit alles wordt gelinkt aan activiteiten die belangrijk voor u zijn.
Advies ergotherapeut
De ergotherapeutische behandeling verschilt per setting. In de acute fase na een beroerte gaat het om in kaart brengen van de cognitieve schade en beperkingen omtrent de arm en handfunctie. In de klinische fase is er voornamelijk aandacht voor training en het oefenen om functies weer te doen herstellen en de post klinische fase is voornamelijk gericht op het leren omgaan met de mogelijke gevolgen van de beroerte en bekijken hoe de dagelijkse activiteiten weer vorm kunnen krijgen.
Bij de ergotherapie is er aandacht voor beweging en inzet van de arm en handfunctie bij dagelijkse activiteiten. Maar ook leren omgaan met de cognitieve gevolgen na een beroerte en trainen van patiënten en hun omgeving om hier nog verbetering in de realiseren. De ergotherapeut biedt dus vele voordelen in het opbouwen van zelfstandigheid en terugkrijgen van kwaliteit van leven.
Hulpmiddelen beroerte
In de praktijk heb ik, ergotherapeut, vele producten gevonden die helpend zijn om de zelfstandigheid te vergroten. Dit betreffen hulpmiddelen verlamde arm, cva hulpmiddelen, technologische hulpmiddelen cva. Hieronder leest u er meer over en kunt u de betreffende blog vinden voor meer informatie over het hulpmiddel.
Klik hier voor meer informatie over rollators
Om langere afstanden te kunnen overbruggen is auto rijden vaak een goede oplossing, echter is dit niet altijd meer mogelijk na een beroerte. Dan kunt u denken aan een driewielfiets, duofiets, rolstoel, hometrainer of stoelfiets.
Als u moeite heeft met opstaan van de bank of stoel, dan is een sta op stoel geschikt.
Zelfzorg hulpmiddelen beroerte
De zelfzorg is vaak heel belangrijk voor patiënten. Door veranderingen in de hersenen is het belangrijk om hier wat ondersteuning bij de krijgen van zorghulpmiddelen. Denk hierbij aan medicijndoos, douchestoel, douchekruk, badplank, toiletframe (badkamerhulpmiddelen), bedtafel, toiletverhoger, verbandschoenen, huishoudelijke hulp, postoel, urinaal of aangepast bestek. Bij blijvende lichamelijke klachten kunt u ook een polsbrace, schouderbrace of evo aanschaffen.
Klik hier voor meer informatie over douchestoelen
Veiligheid CVA hulpmiddelen
Om de veiligheid te waarborgen kunt u kiezen voor drempelhulpen, bewegingssensor, traphekje,een heupairbag of een dementieklok.
Technologische hulpmiddelen CVA
Bij technologische hulpmiddelen CVA kunt u denken aan personenalarmering, Slaaprobot van Medipoint en seniorentelefoon.
Klik hier voor meer informatie over personenalarmering
Meest gestelde vragen over hulpmiddelen beroerte
De beste hulpmiddelen beroerte zijn afhankelijk van uw situatie en wat de restverschijnselen zijn en welke beperkingen er zijn. Maar ook vooral wat uw hulpvraag is. In de praktijk wordt vaak gezien dat een douchestoel, rollator, scootmobiel, polsbrace, sta op stoel en pakpaal worden ingezet. Wellicht is dit ook een goede oplossing voor u.
Het herstel na een beroerte is afhankelijk van de ernst van de bloeding of het infarct. Het meeste herstel vindt plaats in de eerste weken na de beroerte. Maar nog lang na het ontstaan van de beroerte is er nog herstel mogelijk.
De ergotherapeut begeleidt u bij het leren omgaan met de gevolgen na een beroerte. Door training, oefenen en inzetten van hulpmiddelen helpt de ergotherapeut u weer uw dagelijkse activiteiten zelfstandig te kunnen uitvoeren.
Conclusie beste hulpmiddelen beroerte 2023
- Beste rollator: Topro Troja
- Beste douchestoel: Linido Handicare
- Beste polsbrace: Polsbrace
- Beste pakpaal: Pakpaal
- Beste scootmobiel: Galaxy Plus
- Beste sta op stoel: Fitform Vario