Soms heb je een hulpmiddel nodig om te kunnen revalideren of voor een bepaalde behandeling. Deze hulpmiddelen worden vergoed. Maar hoe zit het met eenvoudige loophulpmiddelen, zoals krukken? Of blijvende hulpmiddelen vanwege een handicap?
Zorgverzekeringen vergelijken
Elk jaar verandert ons zorgpakket. Zo is er zorg die misschien niet meer vergoed wordt in het nieuwe jaar of zijn er vergoedingen waar jij juist wel voor in aanmerking komt. Vanaf 13 november zijn alle aangepaste zorgpolissen en de bijbehorende vergoedingen voor 2025 bekend. Je kunt dan je zorgverzekeringen vergelijken. Dit loont niet alleen qua prijs, maar ook om te zien welke dekking het beste aansluit bij jouw situatie.
Voor mensen die al gebruik maken van een zorghulpmiddel of dit volgend jaar nodig hebben is het extra belangrijk om de polis goed door te nemen. Mirjam Prins, expert verzekeringen: ‘Sta je op de wachtlijst voor een operatie met revalidatietraject? Of verwacht je het komende jaar bepaalde hulpmiddelen nodig te hebben? Breng dan vooraf in kaart welke zorg je nodig denkt te hebben. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en houd je de zorgkosten in 2025 beheersbaar.’
Zorghulpmiddelen en je basisverzekering
Na een operatie, tijdens het revalideren of bij thuiszorg zijn er vaak hulpmiddelen nodig. Gelukkig vallen veel van deze voorzieningen onder de basisverzekering. Je kunt hierbij denken aan een verstelbaar bed, speciale matrassen of materialen die doorliggen voorkomen bij langdurig herstel in bed. Maar ook kathetermateriaal of stomamateriaal bij verpleging. Wil je zeker weten wat je precies vergoed krijgt als je dit soort hulpmiddelen nodig hebt? Neem dan altijd even contact op met je zorgverzekeraar.
Hulpmiddelen en een aanvullend pakket
Het kan zo zijn dat je eenvoudige loophulpmiddelen nodig hebt, bijvoorbeeld na een val of operatie. Dit zijn hulpmiddelen zoals krukken, een looprek of een rollator. Deze hulpmiddelen zitten niet meer in het basispakket van je zorgverzekering, en kan je daarom zelf kopen of huren.
Zo zijn er webshops van thuiszorgwinkels waar je voor loophulpmiddelen terecht kunt. Prins: ‘Wil je toch een vergoeding voor eenvoudige loophulpmiddelen? Sommige zorgverzekeraars bieden hiervoor een aanvullende verzekering, zodat je een deel vergoed krijgt. Controleer dit bij je zorgverzekeraar of loop je zorgpolis even na. Let wel op dat deze aanvullende verzekering meestal geen volledige vergoeding biedt.’
En zo zijn er nog andere hulpmiddelen die niet in het basispakket vallen, maar waar je via een aanvullend pakket toch een vergoeding voor kan krijgen. Denk aan brillen, lenzen, pruiken, mantelzorg of steunzolen (en het aanmeten ervan).
Hulpmiddelen vergoed door de gemeente
Wil je zo lang mogelijk in je eigen huis blijven wonen? Dan zijn er verschillende aanpassingen mogelijk. Ook voor wie minder goed ter been is en hulp nodig heeft om naar buiten te gaan, bestaan er handige oplossingen. Deze hulpmiddelen vallen niet binnen de zorgverzekering.
In plaats daarvan kan je via je gemeente een vergoeding krijgen voor deze hulpmiddelen. Deze vergoeding komt vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Hulpmiddelen die je thuis en buitenshuis blijvend nodig kunt hebben zijn een rolstoel, elektrische deuropener, een aangepast aanrecht, extra brede deuren, een driewielfiets of een traplift.
Betaal je een eigen bijdrage voor hulpmiddelen?
Voor hulpmiddelen betaal je vaak ook een eigen bijdrage. Zo betaal je voor hulpmiddelen waardoor je langer zelfstandig kan blijven wonen een eigen bijdrage aan het CAK. Deze bijdrage wordt bepaald door je gemeente. Let op: zelfs als je zorgverzekering een hulpmiddel vergoedt, komt een deel van de kosten vaak voor eigen rekening.
Een paar voorbeelden: bij een gehoorapparaat draag je zelf 25% van de kosten, voor orthopedische schoenen geldt een vaste eigen bijdrage, en ook bij brillen en lenzen moet je meestal bijbetalen.